Puhelin rikki – mitä tehdä?

Älypuhelimet yleistyivät Suomessa alle kymmenen vuotta sitten, eikä niiden suurelle suosiolle näy loppua. On tutkittu, että tänä päivänä jopa 92 % suomalaisista omistaa älypuhelimen. Vaikka kyseessä on laite, joka helpottaa ihmisten arkea huomattavasti, voi puhelimen omistaminen aiheuttaa omistajalleen myös harmaita hiuksia – ne kun sisältävät aika lailla helposti rikkoutuvia osia. Jotkin älypuhelinten vioista ovat sen kaltaisia, että tulee kuluttajalle edullisemmaksi ostaa uusi laite kuin korjata vanha. Moni kuitenkin saattaa yllättyä siitä, että puhelimien yleisimmät viat voi korjata myös itse, eikä se ole edes vaikeaa. Tässä artikkelissa esittelemme älypuhelinten yleisimmät viat ja kerromme vinkkejä siihen, kuinka ongelmat voi ratkaista omin voimin.

Akkuviat ja jumittamiset kuntoon!

Älypuhelinten yleisimmät viat liittyvät akkuihin. Jos ongelmana on, että puhelin ei lataudu, kannattaa kiinnittää katse laturiin, sillä se ei välttämättä tuo riittävästi virtaa laitteeseen. Jos akku tuntuu puolestaan tyhjenevän liian nopeasti, tulee ensimmäiseksi tarkistaa, ettei mitään sovelluksia tai toimintoja jää päälle silloin, kun niitä ei käytä. Suomen paukkupakkasissa kannattaa myös pitää mielessä, että kylmyys voi kuluttaa akun nopeasti nollaan. Yleinen ongelma on myös se, että laite jumittaa eikä välttämättä käynnisty lainkaan normaalitoiminnoin. Tällöin tulee tehdä soft reset -toiminto, jolloin puhelin päivittyy aivan kuin tavallinen pöytäkonekin. Android- ja Windows-laitteilla resetointi tehdään painamalla volume- ja virtakytkin-painikkeita samanaikaisesti ja Applen tuotteissa tulee painaa virta- ja kotivalitsinta yhtä aikaa 10 sekunnin ajan.

Päivitys ja puhdistus voivat tepsiä

Joskus älypuhelin saattaa käyttäytyä oudosti pelkästään vanhentuneiden sovellusversioiden tai ohjelmistojen vuoksi. Tällöin vian voi saada korjattua pelkästään asentamalla puhelimeen uusimmat päivitykset. Jos kuulokkeista ei kuulu ääntä, mikrofoni rahisee tai lataus tökkii, voi syynä olla epäpuhtaat liittimet. Ne voidaan putsata kätevästi kotona paineilman tai hammastikun avulla. Kannattaa kuitenkin huomioida, että sähköä johtavaa metallitikkua ei tule käyttää älypuhelimen puhdistukseen, sillä se voi aiheuttaa oikosulun. Vaikka useat älypuhelinten viat voi korjata melko yksinkertaisesti omin voimin, saattaa joissakin tilanteissa ammattilaisten apu olla tarpeen. Tällöin kannattaa valita nopea ja asiakasystävällinen toimija, kuten esimerkiksi mobylife.fi, joka lupaa korjata asiakkaidensa puhelimet 24 tunnin sisällä laitteen vastaanottamisesta.